onsdag, juli 29, 2009

Om priser

Ebba tror fortfarande att pengar kommer ur en maskin i väggen eller att "kortet" är laddat med en magisk kraft och förmåga att betala Allt med, en lyckligt ovetande 6-åring.

Clara vet att det inte är riktigt så enkelt, att det oftast finns ett samband mellan arbete och pengar.


Clara kom för ett tag sedan med detta kontrakt. Efter att ha granskat det tillsammans med henne uttryckte jag vissa synpunkter på hennes i mitt tycke något varierande och slumpmässiga prissättning…jag tyckte t.ex. att gå och handla inte skulle kosta 25 kr?


För om hon gick och handlade så var det ju typ en liter mjölk, bröd eller något sådant och det var lite konstigt att det skulle kosta mer att hon gick och handlade än själva varorna… Clara insåg logiken i detta resonemang samt att hellre ta lite mindre betalt och göra fler ”uppdrag” än att kanske bara göra några enstaka. Clara gick för att på egen hand revidera sin ”prislista”. Nu ser den ut så här, med tydliga spår av tidigare priser… :-).



Nu skall det bara granskas av några jurister innan det undertecknas.



En annan fråga är hur vi värderar föremål?


Var finns egentligen sambandet mellan vissa varor och pris? Ibland är det Så Helt Otydligt. Som när varans identitet består i att tillverkaren måste trycka sin logotyp över hela föremålet för att vi skall förstå att det är exklusivt, att bäraren skall kunna visa, jag har råd att betala… När föremålets identitet helt och hållet bygger på ett varumärke… Utan logotyp... ett om än snyggt, men rätt ”vanligt” armband... Eller?


BVLGARI bracelet with a central 18 kt yellow gold circle and cotton lace. A young and fashionable jewel.


Slut, Frågor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar