tisdag, augusti 25, 2009

Karl-Birger Blomdahl och flistuggen

Med anledning av den envisa flistuggen idag (se nedan, "Sömnstörning") är här Karl-Birger Blomdahls Tonsättning av Harry Martinsons Aniara, en "rymdopera" som han skrev 1958. Det enda exemplet jag hittade på Youtube var denna lilla surrealistiska stumfilm som lånat musiken av operan Aniara. Någonstans vid 4 minuter och 15 sekunder börjar man så smått kunna dra paraleller till Flistuggen tycker jag, men ni kanske tycker det är jättebra musik??


Det går alldeles utmärkt att klicka på tidsaxeln om ni inte orkar lyssna på de första 4 minutrarna, ingen fara, jag förstår er så väl...

I samband med premiären av Operan Aniara 1958 lär följande ha tilldragit sig. Efter operapremiären gick ett sällskap bestående av bl.a. Karl-Birger Blomdahl, Harry Martinson Som Ju skrivit dikteposet Aniara 1956 (http://sv.wikipedia.org/wiki/Aniara) med några andra potentater för att äta middag på Operakällaren.

Harry Martinson var betänkligt tyst under hela måltiden ända tills ljudet av en tryckluftsborr trängde in i resturangen från ett gatuarbete utanför, då vände sig Martinson mot K-B Blomdahl och sa, "Jasså, Du skriver nubbevisor också din jävel..." Detta var Martinsons enda kommentar till vad han tyckt om musiken i operan, allt enligt sägnen.

Slut, Frågor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar