tisdag, augusti 04, 2009

En liten historia om bambu

Har varit med flickorna nu i ett dygn hos mormor och morfar, dvs mina fd svärföräldrar eller är det egentligen "före detta"? Är det kanske inte som med USA:s ex-presidenter, att en gång president alltid titulerad Mr. President, tror det är så? I alla fall hävdar barnens mormor (min svärmor) att det är så! (ja hon vill ju Inte kallas för mrs. President! det hade ju varit lite märkligt...)

Så där har vi i alla fall varit nu. Jag har flyttat lite markplattor och grävt upp o flyttat gräsmatta, jo jag gillar ju att jobba med trädgård och eftersom jag inte har någon egen så tycker jag det är kul att kunna göra lite nytta i deras.

En, Afrikas Blå Lilja som är på väg att brista ut i blom, en vacker och rätt sällsynt växt.


Men nu till ett tips för er alla som har bambu i era trädgårdar eller i kruka.

En liten kort anekdot.

Det var en gång en doktor som bodde och arbetade i bortre Asien. I sin trädgård hade han fantastisk bambu som han älskade. En dag så flyttade doktorn hem till den kalla nord, han saknade sin bambu och planterade därför bambu i sin nya trädgård.

Till sin sorg märkte han att bambun inte växte och dessutom inte verkade trivas. Hans hjärta var dystert och han tänkte dag och natt på den bambu han tidigare haft och som glatt honom varje dag.

Nu var han ju som tur vad inte en man som gav upp så lätt, han beslöt sig för att ta reda på varför bambun inte växte här. Och efter många långa timmar vid sin dator och i sitt laboratorium kom han fram till att bladen som bambun fällde innehöll stora mängder kisel, och det var detta kisel som närde bambun och fick den att växa och trivas, men i Sverige räckte det inte av någon anledning.

Så den bambuälskande doktorn gav sig ut på jakt efter mer kisel. Men var hittar man kisel undrar ni nu nog säkert? Efter mycket funderande och letande gick han en dag in i en hästaffär och där på hyllan stod det kisel i sin renaste form!

"För hästens hov, hårrem och päls..." Men också för bambu i vårt land som får för lite kisel i jorden.

Så slutar historien om doktorns bambu. Den är nu hög, vackert grön och frodas som i hans gamla trädgård i det bortre av Asien.

Snipp snapp snut så var den historien slut.

Så till alla er bambuälskande läsare, ge er bambu lite kiseltillskott så kommer dom att växa och frodas. Ge tidigt på våren när snön har smält och nu lite senare på sommaren.

Kiselgur för hästar är receptet för glad bambu, kostar dessutom inte så många kronor för en burk.

Lägg ut och vattna försiktigt ner i jorden. Och kom ihåg ta Aldrig bort dom torra blad som faller ner på marken, dom behövs för att ge näring till plantan.

Slut, Frågor?

2 kommentarer:

  1. Jag har en fråga. Vart köper man detta kosttillskott. Hälsokosten? Life?

    SvaraRadera
  2. Det finns nog inte i hälsokosten :-) Försök med en hästsportaffär. För hästens "hårren, hov och päls" vet inte vad som händer om man själv äter det? Men om nu någon försöker så kan ni väl höra av er om resultatet...

    SvaraRadera