lördag, maj 02, 2009

Dags för såpbubblor

Nu börjar det bli hög tid att röra ihop årets först omgång av mina egna såpbubblor. Brukar göra dom själv enligt receptet nedan och dom blir stora, fina och bra, men bara för utomhusbruk eftersom när dom spricker så vill man inte ha resterna på möbler o mattor…


Det blir dessutom enormt mycket billigare än att köpa färdigt i leksaksaffären. Jag brukar röra ihop i en 4-liters saftdunk och den räcker länge och till alla andra barn som brukar komma när Clara o Ebba drar igång med bubblorna i parken.


Och om ni inte har ett stort fat att slå bubbelblandningen i så ta ett lock från en stor gammal färgburk och om ni inte har en stor gammal färgburk så måla en fondvägg, måla om ett rum så har ni ju plötsligt det och lite nymålat hemma dessutom…


Receptförslag, som ni ser kan man variera mängden av ingredienserna en del och får prova sig fram lite men det brukar bli bra.


Recept 1.

½ dl diskmedel (Yes)

¼ - ½ dl glycerol (flytande, köps på apotek. Kostar runt 50 kr. för 300 ml (3dl.))

2 - 5 dl vatten

1 tsk strösocker


Vispa ihop försiktigt så att lösningen inte löddrar. Så här får du jättefina bubblor som är stora, hållbara och vackra. Med mindre vatten får du segare bubblor.


Tips. Du kan göra såpbubbleringar av ståltråd. i vissa leksaksaffärer kan man också köpa roliga såpbubbleringar i olika form och storlek.


Recept 2.

1 l vatten
2 dl socker
3 dl YES diskmedel
1 dl glycerin/glycerol


Blanda det ljumma vattnet med socker och låt det stå så att sockret löser sig.
Häll i YES och glycerin. Blanda försiktigt.


Clara dansar med bubblor


Ebba gör stora fina bubblor


Det har hänt att dom flyger högt högt upp, till våning tolv har vi räknat.


Hypnotiskt


Magiskt



1 kommentar: