Har på senare tid sett samma fråga på olika bloggar och Facebook från vänner som är föräldrar, morbröder, fastrar, etc. alla har frågat sig, får man muta barn? Och om man gör det är man då en dålig förälder/vuxen?
Om jag uttrycker min egen åsikt och säger så här, jag har ”viss” erfarenhet av barn i varierande åldrar, det är inte fel med mutor, snarare så att det är en förutsättning för föräldraskap… Mutor, hot och utpressning är helt legitima och många gånger helt ovärderliga verktyg i all barnuppfostran (låter ordet barnuppfostran otidsenligt? Men alla föräldrar vill väl ha trygga och harmoniska barn och då behövs det ju viss vägledning av föräldrar, jag vägrar att kalla det för coaching!).
Hot låter kanske hårt och som om det var något absolut förbjudet i samband med barnuppfostran… Men låt mig ge ett exempel, du ser dina barn puckla på varandra och vill antagligen avbryta denna aktivitet, här fungerar hot som ett bra medel. Du kan då säga något i stil med, ”Sluta!!! Annars kommer inte jultomten med några leksaker i jul!!!”.
Att hota med en förlust av materiellt slag fungerar bra på de flesta barn och jultomten kan man faktiskt börja använda redan i slutet av augusti har det visat sig, utebliven glass fungerar bra på sommaren. Hoten får naturligtvis varieras beroende på årstid och ålder, att hota 16-åringar med jultomten fungerar sällan som man tänkt sig, snarare avbryts handgemänget då av att man blir kallad idiot... men har man tur så vänds aggressionerna mot en själv och då har man ju i och för sig uppnått önskad effekt ändå…
Så då var det dags för mutor. Mutor är nog den mest effektiva metoden för att lösa låsta förhandlingar med barn och det kan gälla i princip vadsomhelst!
Mutor bygger alltid på att hitta balansen mellan vad är det värt för mig att få som jag vill och vad är lägsta pris för att uppnå det? Det gäller att akta sig noga så att man inte skapar en inflation i mutorna, om man kan klara sig undan med en glass är det onödigt att erbjuda en semester vid Medelhavet t.ex. Min yngsta dotter gick länge att övertala/muta för en liten skål med ostbågar, ett rätt lagom pris för att undvika låsta lägen mellan två viljor.
Men det viktigaste är och förblir att hitta rätt nivå och inte låta motparten (barnet) trissa upp priset. Det är ju inte så bra om det som startade med ett McDonalsdbesök och Happy Meal plötsligt har blivit en tre-rätters middag på Operakällaren då har man inte riktigt haft kontroll över mutorna, och det måste man Alltid ha…
Så till utpressning, den svåraste och kanske mest känsliga delen av denna treenighet. Utpressning och hot ligger nära varandra men utpressning bygger mer på ett längre logiskt resonemang med orsak och verkan i flera led medans hot är mer av en ”rapid response” på akuta lägen som måste lösas snabbt av olika anledningar, vi har alla gjort det och sett andra föräldrar med skrikande barn i mat- och leksaksaffärer ta till detta. Målet är detsamma men metoderna skiljer sig åt.
I fallet med hot är det i stort sett alltid hot om förlust av något motparten/barnet vill göra eller ha. Men i urpressning kan barnet oftast göra någon form av vinst för en viss motprestation men riskerar samtidigt att förlora detta om prestationen uteblir. Utpressning i motsats till hot och mutor så är det ofta barnet som vill ha något konkret av oss. här har alltså vi som föräldrar en möjlighet att få något utfört som vi önskar, t.ex. att motparten/barnet skall städa sitt rum/skrivbord.
Så här kan det gå till:
”Pappa…”
”Ja?”
”Det är lördag idag…”
”Ja det är det”
”Kan vi gå och köpa lördagsgodis?”
”Klart vi kan göra det”
”Kan vi göra det nu?”
”Ja det kan vi göra så fort du har städat ditt skrivbord”
”Men det är inte stökigt”
”Jo det är det”
”Jag tycker inte det”
”Ok, men gå in och titta på det själv då…”
Barnet går och betraktar sitt skrivbord som även rent objektivt är en katastrofzon (teorierna om en dold ordning i ett kaos är ej tillämpbara här eftersom här har t.o.m. kaos kollapsat i sig självt och upphört att existera). Barnet kommer tillbaka med en obekymrad blick och säger:
”Jag tycker inte det var så farligt…”
”Nähä säger du det? Men jag vill att du städar ditt skrivbord i alla fall”
”Det behövs inte”
”Då behöver vi inte gå och handla lördagsgodis heller…”
”Jo det gör vi!”
”Näe det gör vi inte”
”men jag vill ha lördagsgodis”
”Ja jag vet det, men först vill jag att du städar ditt skrivbord”
”Meeen!!!”
”När du har städat ditt skrivbord går vi och köper lördagsgodis”
”Meeee!!”
”När du har städat ditt skrivbord går vi och köper lördagsgodis”
”ÅÅÅÅhhhhhhh!”
”När du har städat ditt skrivbord går vi och köper lördagsgodis”
”Ja ja då…”
Nu kan vi gå och handla lördagsgodis…
Det här var ju bara ett litet exempel på en mycket mild form av utpressning men kan ända tjäna som ett exempel på vad jag menar. Strategin att ordagrant upprepa samma mening kallas för ”hack i skivan” och är mycket effektivt och inte bara i relationen med barn…
Alltså, som svar på frågan om man får muta barn? Ja man får muta barn, det är till och med helt naturligt att man gör det!
Jag pallar inte med den där skiten längre
13 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar