lördag, januari 30, 2010

Surströmming och Belugakaviar

Hmmm... Jo jag vet att det är lite tunnsått med inläggen här men det beror på att jag just nu facebookar en hel del och DÄR till skillnad från HÄR så får jag rätt mycket respons på det jag skriver... Nåja jag kan ju i alla fall skriva lite om ett rätt traumatiskt minne, en upplevelse av den norrländska delikatessen surströmming. för väldigt många år sedan var jag med om detta.

Surströmming har jag bara ätit en gång, för en väldans massa år sedan när jag bodde i studentkorridor på "Lappis", (Forskarbacken 15 om någon vill kolla på Eniro...).

Vi hade några (2) muntra norrländskor som ville ha surströmmingskalas! Och ja visst varför inte tycket vi 13 andra i korridoren som inte hade den blekaste aning om vad som väntade...

Nåja, en lagom kulen fredag så dukade de upp alla burkar och tillbehör som ingår, jag minns att det var rödlök och knäckebröd (och gräddfil tror jag). Kvällen inleddes med ett större antal snapsar (vilket jag inte är helt kompatibel med, därav mitt något suddiga minne vad gäller eventuella tillbehör som jag kan ha glömt bort.). ...

sedan öppnades burkarna utan någon som helst förvarning! och vi 13 surströmmingsoskulder såg på varandra och undrade gemensamt så smått om det verkligen var en sådan strålande plats att tillbringa en i övrigt trivsam fredagskväll på...

Som tur var fanns det en hel del öl (av högre procenthalt) på plats, dessa kunde i viss mån bedöva och muntra upp oss medan våra norrländska vänner obekymrat förevisade hur den nu i snabb takt ruttnande sillen skulle avnjutas. det var knäckebröd, lök och gräddfil (tror jag...) inslaget i ett slags konstigt paket.

Kraftig bedövade, tack Gud och Lov, åt vi denna märkliga kost under vad som skulle kunna betecknas som människor med skarpslipade bilor ovan sina huvuden kämpande för att överleva för att få se morgondagen gry, ja jag kan inte beskriva det på något annat sätt...

Ingen av oss ville ju göra våra nu, "mycket muntra" norrländskor besvikna och vi tuggade och åt med leenden som sa "oooohhh vad gott!!! Det här var!
!!..."

Egentligen så kände vi nog alla; "ta mig härifrån och skjut mig i knäskålarna... AJJJAJJJAJJJ, Men, Tack... så MYCKET!!!"

Tyckte speciellt synd om mina Persiska vänner i korridoren, de brukade bjuda på stora burkar av Belugakaviar och Saffransris som uppskattades av oss alla. Och nu satt de här och åt sill som borde ha trippla dödskallar på sig.


Jag tror aldrig våra norrländska vänner helt och hållet uppfattade situationen vilket så klart var bra och surströmmingsfesten avslutades med muntra leenden och vem- kan-trycka-ihop-en-tom-ölburk-mot-pannan-lekar.

Efter ca. tre veckor var till och med doften av kalaset borta...


Våra Persika korridorvänner brukade "korka upp" halvkilosburkar med Belugakaviar som de fått hemifrån. Precis denna typ av burkar... Minns det blå locket med visst välbehag och bjuda oss på. Fattiga studenter som sitter och äter Belugakaviar och saffransris, det var inte helt fel... Det gamla goda 80-talet :-)

Beluga caviar is caviar consisting of the roe (or eggs) of the Beluga sturgeon found primarily in the Caspian Sea. It can also be found in the Black Sea basin and occasionally in the Adriatic Sea. Beluga caviar is the most expensive type of caviar, with present market prices ranging from $7,000 to $10,000 per kilogram."


2 kommentarer:

  1. Men varför har du lagt bloggen i träda? (Frågar hon som just gör likaledes då å då)

    SvaraRadera
  2. Jo det har varit så mycket annat i livet som tagit all tid, ja kanske inte all tid precis men så att stackars bloggen blivit negligerad. Men nu så känner jag att det kanske ändå kan finnas ett intresse från någon läsare o då så får jag börja skriva igen!

    SvaraRadera