torsdag, augusti 12, 2010

Presenter

Ebba kom hem för två veckor sedan efter att ha ”vilat upp sig” i Grekland en vecka tillsammans med sina storasyskon o deras pappa.

Hon kom hit som en glad och solbränd lärka. Med sig hade hon en present som hon knappt kunde bärga sig med att få ge mig, de 13 våningar i hissen upp var en plåga för henne!
Jag skulle öppna den Genast och Nu!

Jag fick ett vackert skepp!


Nu tycker kanske vissa läsare att denna båt möjligtvis inte riktigt håller det ”estetiska måttet”… Och det kanske är sant om nu givaren hade varit en vuxen person med ett normalt utvecklat estetiskt sinnelag. Men så var det ju inte. Det här var Ebbas present till mig.

Jag tänkte lite på detta medan vi länge tillsammans tittade på fartyget och alla dess detaljer på det ståtliga seglet.

Där fanns den branta gatan med trappor där hon ridit på en riktig åsna, där fanns de kritvita husen som bländade henne när solen sken som starkast, hamnen från vilken de hade tagit båten ut till vulkanön där Ebba hittat en alldeles äkta bit lava, där fanns bergen o skogarna…

I detta segel fanns hela Ebbas resa beskriven, alla upplevelser och minnen, det var ett Fantastiskt fartyg med så mycket att berätta!

Jag funderar på det här med barn och deras presenter, barn ger aldrig eller i alla fall väldigt, väldigt sällan en slentrianmässig present som många vuxna kan göra, oftast inget ont i det, det är gott med en Aladdinask och en flaska vin är ju för det mesta välkommen.

Men med barn är det ju lite annorlunda, barn har för det första oftast begränsade ekonomiska resurser så de får ta till andra sätt att ge presenter. Det mest självklara är att tillverka presenter det vet ju varje förälder eller annan person som befunnit sig i närheten av barn när de haft bemärkelsedagar. Barns fantasi är i det närmaste outsinlig när det gäller att tillverka presenter.

När barn har tillgång till pengar, då blir det ett Mycket Noggrant val. Barn väljer något de i första hand tycker är vackert, något de själva skulle vilja äga! Ett föremål de själva skulle bli glada för! Det är så viktigt att komma ihåg detta! De ger av sitt eget hjärta.

Att sedan barns och vuxnas preferenser, estetiska uppfattning kan skilja sig är i detta sammanhang Helt och Totalt Oviktigt. Och med detta i tankarna så är Ebbas skepp väldigt, väldigt Vackert!!! Och står nu på paradplats i vardagsrummet.

Slut, Frågor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar